Skip to main content

Artifisyel Üriner Sfinkter İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular


Artifisyel Üriner Sfinkter İmplantasyonu
Artifisyel Üriner Sfinkter İmplantasyonu

Artifisyel Üriner Sfinkter (AUS) implantasyonu orta ila şiddetli stres üriner inkontinansın standart tedavisidir.
AUS, üretra çevresine takılan cuff denilen silikon yumuşak bir kelepçeyi elle çalıştırılan bir pompa yardımı ile sıkıştırıp gevşeterek mesanenizi kontrol etmenizi sağlar. AUS cihazı şunlardan oluşur:
• Üretranın etrafına sarılan şişirilebilir cuff denilen silikon yumuşak bir kelepçe
• Sıvı depolayan ve cuff basıncını regüle eden bir balon (PRB)
• Cuff ‘ı (kelepçe’yi ) kontrol etmek için skrotuma yerleştirilen bir pompa
AUS implantasyonunun amacı, hapşırma, öksürme, koşma veya ağırlık kaldırma gibi aktiviteler sırasında idrar sızıntısını azaltmaktır.
50 Hasta ile yapılan bir çalışmada (*)Hastaların
%90’ı AUS implantasyonundan oldukça memnun olduklarını
%92’si aynı durumda AUS cihazını tekrar taktıracaklarını
%96’sı AUS implantını aynı rahatsızlığı olan bir arkadaşına tavsiye edebileceğini belirtmiştir.

Ayrıca yapılan bir diğer çalışmada (**) hastaların %59 ile %90‘ının ameliyat sonrası günde sadece 0 -1 ped kullandığını göstermiştir.

Artifisyel Üriner Sfinkter Ne Zaman Önerilir

Şiddetli idrar kaçırma durumunda veya askı implantasyonu tedavisinin durumunuzu tam iyileştiremediğinde genellikle AUS (Artifisyel Üriner Sfinkter) önerilir. AUS uzun süreli bir etkiye sahiptir ve yaşam kalitenizi normale yakın bir şekilde arttırır.
Ameliyatı planlanmadan önce, doktor veya ürün danışmanınız cihazın nasıl çalıştığını göstermek ve kullanırken kendinizi rahat hissetmeniz için sizinle birlikte ürün hakkında görüşecektir. Doktor, AUS tedavisi almanıza engel bir durum olmadığından emin olmak için bazı testler yapacak veya isteyecektir. Bu testler;

Hasta anketleri

Doktorunuz hastalık belirtilerini ve bu durumun günlük yaşamınızı nasıl etkilediğini daha iyi anlamak için bir anket doldurmanızı isteyebilir. Anketler ayrıca semptomlarınızın zaman içindeki gelişimini izlemek için de kullanılabilir. Bu nedenle bunları bir kereden fazla doldurmanız gerekebilir.

İdrar tahlili

Test için idrar testi vermeniz gerekebilir. Test, idrar yolu enfeksiyonunuz olup olmadığını da gösterecektir.

Mesane günlüğü

Doktorunuz sizden birkaç gün boyunca mesane günlüğü tutmanızı isteyebilir. Burada ne kadar sıvı gıda içtiğinizi ne sıklıkta idrar yaptığınızı ve ne kadar idrar ürettiğinizi not almanız gerekmektedir. Mesane günlüğü önemlidir, çünkü doktorunuzun şikayetlerinizi daha iyi anlamasına yardımcı olur.

Artık idrarın değerlendirilmesi

Artık idrar, idrar yaptıktan sonra mesanede kalan idrar miktarıdır. PVR olarak da bilinir. Genellikle bir ultrason yardımıyla ölçülür.

Ped testi

Doktorunuz sizden bir süre boyunca taktıktan sonra pedlerin idrar kaçışı sonrası ağırlığını ölçtüğü Ped Testi de isteyebilir. Doktorunuz testi nasıl yapacağınızı size ayrıntılı olarak açıklayacaktır. Ped testi yapmak kolay değildir. Bu test ile alakalı doktorunuzla tam iş birliğine ihtiyacınız olacaktır.

Ürodinamik değerlendirme

İdrara çıkma sıklığınız, miktarı ve mesane kaslarınızın ve idrar sfinkterinizin nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgi almak için ürodinamik test denilen bir değerlendirme gerekebilir. Ürodinamik değerlendirme üroflovmetri veya invaziv ürodinamik testlerden oluşur. Aşağıda detaylı olarak açıklanmıştır.

Üroflovmetri

Üroflovmetri, idrar akışınızın hızını elektronik olarak kaydeden bir cihazdır. Hastane veya klinikte özel kabinlerde gizlilik içinde kolayca yapılır. Siz Üroflovmetri adı verilen bir kaba idrar yaparken doktorunuz idrarın mesaneden akışında herhangi bir engel olup olmadığını ve akış hızını kontrol eder.

İnvaziv (girişimsel) ürodinamik testler

İnvaziv bir ürodinamik test sırasında, doktorunuz mesanenizdeki ve karnınızdaki basıncı ölçmek için üretra ve rektumunuza kateter yerleştirir. Mesane, kateter vasıtasıyla yavaşça steril su ile doldurulur. Bu mesanenin idrarla doldurulmasını taklit etmek için yapılır. Mesaneniz dolduğunda, yukarıda bahsedilen üroflovmetre cihazı ile test yapılır.

Test sonuçları kateterlere bağlı bir ekranda anlık olarak gösterilir.

Sistoskopi

Doktorunuz sistoskopi cihazındaki küçük bir kamera yardımıyla üretranın ve mesanenin içine bakabilir. Üretra darlığı gibi durumlarda bu tanı gereklidir. Ayrıca sistoskopi, idrar kaçırma için ilk değerlendirme sırasında idrarda kan gibi başka semptomlardan şikayetçiyseniz veya tanınız net değilse de gerekebilir.

Görüntüleme

Doktor veya hemşire, idrar yolunuzu ultrasonografi veya manyetik rezonans görüntüleme ile tarayabilir. Aynı şekilde bu test de inkontinans için ilk değerlendirme için yaygın bir test değildir.

 

Artifisyel Üriner Sfinkter Ameliyatı Nasıl Yapılır
Artifisyel Üriner Sfinkter Ameliyatı Nasıl Yapılır

Bu operasyon genellikle genel anestezi şartları altında yapılır. Spinal anestezi de bazı durumlarda kullanılabilir.

Cerrahi Adımlar:

• Mesane boşaltılır: Cerrahınız ameliyat sırasında mesanenizin tamamen boş olduğundan emin olmak için bir üriner kateter vasıtasıyla mesaneyi boşaltacaktır.
• Kesi yapılır: Kafı üretranın etrafına yerleştirmek için skrotum ve anüs arasında bir kesi yapılır ve rezervuarı yerleştirmek için de karnın alt tarafında başka bir kesi yapılır
• AUS : Cuff denilen üretraya uygun boyda bir tür silikon kelepçe üretranın etrafına yerleştirilir. Son olarak, pompa skrotum içine başka bir kesi olmadan yerleştirilir ve cihazın diğer iki bağlantı elemanına (Basınç balonu ve Pompa) bağlanır.

Takılan Cuff (Kelepçe) birkaç hafta sonra poliklinikte doktor veya ürün danışmanı protezi aktive edene kadar açık bırakılır.

Ayrıca başka bir yaklaşımda skrotumdan tek kesi ile balon, cuff ve kontrol pompası yerleştirilir.

Artifisyel Üriner Sfinkter Ameliyatı İçin Nasıl Hazırlık Yapılır?

Ameliyattan önce doktor idrar örneği vermenizi isteyecektir. Bu test hastada idrar yolu enfeksiyonu olmadığından emin olmak için kontrol amaçlı yapılır. Enfeksiyonunuz varsa, ameliyattan önce bu durum antibiyotiklerle tedavi edilmelidir. Doktorunuz herhangi bir enfeksiyonu önlemek için enfeksiyon olmasa bile ameliyattan önce, ameliyat sırasında ve sonrasında antibiyotik reçete edebilir. Bu durum sizde enfeksiyon var anlamına gelmez.
Doktorunuz ameliyata nasıl hazırlanacağınız konusunda size ayrıntılı olarak bilgi verecektir. Genel anesteziye ihtiyacınız varsa, ameliyattan önce belirli bir süre yemek yememeli, sıvı gıda içmemeli ve kesinlikle sigara içmemelisiniz. Herhangi bir reçeteli ilaç kullanıyorsanız, bunu doktorunuzla görüşün. Bazı ilaçları ise ameliyattan birkaç gün önce almayı bırakmanız gerekebilir. Ne zaman tekrar almaya başlayabileceğiniz konusunda doktorunuz size bilgi verecektir.

Artifisyel Üriner Sfinkter Ameliyat Sonrası Günlük Aktivitelerime Geri Dönmem Ne Kadar Sürer?

Bu, durum kişiden kişiye göre değişebilmektedir. Doktor idrar yolundaki kateteri işlemden hemen sonra veya ameliyattan birkaç gün sonra da çıkarabilir. Genellikle Artifisyel Üriner Sfinkterin ameliyatından iki veya üç gün sonra hastaneden ayrılabilirsiniz. İdrarınızı rahat yapamıyorsanız veya mesaneniz tamamen boşalmazsa ya da enfeksiyon gibi yara bölgesinde gelişen sorunlarınız varsa hastanede daha uzun süre kalmanız gerekebilir. Önerilen hastanede kalış süresi kişiden kişiye, hastaneye ve hekimin tedavi protokolüne göre değişebilir. Standart bir zaman yoktur.

Hastaneden ayrıldıktan sonra, vücudunuzun tamamen iyileşmesi için zamana ihtiyacı vardır. Bu nedenle, alt idrar yolunuz tamamen iyileşene kadar AUS cihazı etkinleştirilmeyecektir. Bu durum işlemden sonraki haftalarda idrar sızıntısı yaşamaya devam edeceğiniz anlamına gelir. Bu süre zarfında pelvik bölgede ağrı hissedebilir veya idrar yaparken ağrı hissedebilirsiniz. Ameliyat sonrası bu durum çok normal olup ihtiyaç halinde doktorunuz bu süreçle ağrısız başa çıkmak için size ilaç reçete edecektir.
Doktor veya ürün danışmanınız ameliyattan 4-6 hafta sonra cihazı etkinleştirmek için size bir randevu ayarlayacaktır. Bu arada ameliyat yerlerinizi de kontrol edecektir. Genellikle bu tip operasyonlarda eriyen ve zamanla kendiliğinden kaybolan dikişler kullanılır.

İyileşme döneminde doktorunuz size şunları önerebilir:

  • En az 2 litre idrar çıkışı sağlayacak kadar sıvı, özellikle su tüketmeniz
  •  5 kilodan daha ağır bir şey kaldırmamanız
  • Ağır egzersiz yapmamanız
  • Banyo yerine duş almanız
  • Termal banyolardan veya saunaya gitmekten kaçınmanız
  • Diyetinizi kontrol ederek kabızlığı önlemeniz
  • Cinsel aktiviteden kaçınmanız
  • Bisiklet ve binicilik gibi operasyon sahasına zara verebilecek faaliyetlerden kaçınmanız

Aşağıdaki durumlardan bir veya birkaçını kendinizde gördüğünüz durumlarda vakit geçirmeden doktorunuzu arayın veya hemen hastaneye gidin:

  • Ateşiniz çıkarsa
  • İdrara çıkamadığınız durumlarda
  • Ağır kan kaybınız veya dayanılmaz ve ilaçla geçmeyen bir ağrınız varsa
  • Yaraların kanamasına veya şeffaf sıvı sızmasına başladığını veya ağrıdığını fark ettiğiniz durumlarda
  • Skrotumda (testis torbasında) şişme, ağrı veya kızarıklıklarında dikkatiniz çeken bir değişiklik olması durumunda

 

Dikkat!

AUS takılı hastalara çeşitli nedenlerle yapılacak olan üretral girişimlerde takılı AUS cihazının üretrayı saran kelepçenin (cuff) mutlaka açık hale getirilip de-aktive edilmelidir. Ayrıca üretral girişimde kullanılacak sondanın 16 F veya daha küçük bir boyda olması önerilir. Hastanın kendini ifade edemeyecek durumlarda hasta yakınlarının bunu bilmesi bildirmesi çok önemlidir.

Artifisyel Üriner Sfinkter Tedavisinin Avantajları ve Dezavantajları

*Ürologların büyük bir çoğunluğu SUI tedavisinde AUS implantasyonunu ‘’Altın Standart Tedavi’’(Bknz. Gold Standart) olarak kabul etmektedir. (****)
*Çalışmalarla kanıtlanmış yüksek idrar kaçırma durumlarında tedavi etme şansı (**)
*Çalışmalarla kanıtlanmış uzun süreli kalıcı etki ve yüksek hasta memnuniyeti (*)
*Ameliyat sırasında üretra, rektum veya mesanede çok düşük yaralanma riski
*Pelvik bölgedeki bağırsak veya kan damarlarında çok düşük yaralanma riski
*Ameliyat sonrası geçici idrar retansiyonu riski çok düşüktür
*Ameliyat sonrası çok düşük idrar kaçırma riski
*Doğal İdrar kontrolü sürecini geri kazandırır
* Uygun hastalarda kısmi devlet geri ödemesinin bulunması
* Hastanın ve yakınlarının idrar kaçırmaya bağlı bez ve diğer masraflarının en aza indirilmesi, çoğu zaman sıfırlanması.

*Sağlıklı bir sfinkter taklidi yaparak hastanın istediği zaman idrar yapmasına olanak sağlar
*68 Hasta ile yapılan başka bir çalışmada AUS implantasyonu yapılan hastaların ortalama 7,2 yıllık takiplerinde %80’i günde 0-1 ped kullandığı belirtilmiştir. (***)

‘’Gold Standart : Altın standart, tüm tıp otoritelerinin doğru kabul ettiği tedavi veya tanı yöntemleri için getirilmiş standart uygulamalara verilen genel isim’’

Dezavantajları

• Karında morarma veya kanama riski
• İdrar yolu enfeksiyonu riski
• Cihaz kaynaklı enfeksiyon bulaşma riski
• AUS cihazının üretra üzerinde erozyon riski
• Cihazın mekanik arıza riski
• Askı implantasyonundan daha invaziv bir operasyon olması
• Cihazı çalıştırma ve pompayı manuel olarak kontrol etme becerisi gerektirmesi
• Cihaz ameliyattan 4-6 hafta sonra etkinleşene kadar idrar tutamayacak olmanız

Artifisyel Üriner Sfinkter Nasıl Kullanılır
Artifisyel Üriner Sfinkter Nasıl Kullanılır

AUS, üretra çevresine takılan şişirilebilir kaf denilen silikon yumuşak bir kelepçeyi iki parmağınız ile kumanda edilen bir pompa yardımı ile sıkıştırıp gevşeterek mesanenizi kontrol etmenizi sağlar. İdrar mesaneden dışarı aktıktan sonra, şişirilebilir kaf bir kaç dakika içinde mesane kontrolünü sağlamak için yeniden kendiliğinden dolar ve üretrayı sıkıştırıp kapatır. Böylece istemsiz idrar çıkışını da önlemiş olur.

AUS sistemi şunlardan oluşur:

• Üretranın etrafına sarılan şişirilebilir “şişirilebilir kaf” denilen silikon yumuşak bir kelepçe
• Sıvı depolayan ve şişirilebilir kaf basıncını regüle eden bir balon (PRB-rezervuar)
• Şişirilebilir kaf ‘ı (kelepçe’yi ) elle kontrol etmek için skrotuma yerleştirilen bir pompa

AUS implantasyonunun amacı, hapşırma, öksürme, koşma veya ağırlık kaldırma gibi aktiviteler sırasında idrar sızıntısını azaltmaktır.

Artifisyel Üriner Sfinkter Fiyatları, Maliyeti ve SGK Kapsamı Hakkında

Erkeklerde idrar kaçırma sorununa çözüm olan Artifisyel Üriner Sfinkter fiyatları, SGK kapsamını ve diğer etkileyen faktörleri detaylıca inceliyoruz.

Erkeklerde İdrar Kaçırma: Genel Bakış

Erkeklerde idrar kaçırma, pek çok kişi tarafından yaşanan ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir durumdur. Genellikle yaş ilerledikçe bu problemle karşılaşılır; ancak bazı durumlarda daha genç erkeklerde de görülebilir. İdrar kaçırma, sosyal ve psikolojik açıdan pek çok problem yaratır ve çoğu erkek bu durumu utanç verici bulabilir.

İdrar Kaçırmanın Altında Yatan Sebepler

İdrar kaçırma, genellikle altta yatan başka bir rahatsızlığın sonucudur. Bu rahatsızlıklar arasında prostat büyümesi, sinir hasarı, pelvik kaslarının zayıflığı ve yaşlılık gibi faktörler bulunabilir. Bu sebeplerin teşhisi ve tedavisi, idrar kaçırma sorununun çözülmesinde önemli bir adım oluşturur.

Erkeklerde İdrar Kaçırma Tedavileri

Erkeklerde idrar kaçırma tedavisi, altta yatan sebebe göre değişkenlik gösterir. Örneğin, prostat büyümesi varsa ilaç tedavisi ya da ameliyat önerilebilir. Sinir hasarı veya pelvik kas zayıflığı durumunda fiziksel terapi ya da cerrahi müdahale gerekebilir.

Artifisyel Üriner Sfinkter: Çözüm Mü?

Artifisyel Üriner Sfinkter (AÜS), idrar kaçırma sorununu çözmek için kullanılan bir çözüm yoludur. Özellikle tedaviye dirençli vakalarda, AÜS implantasyonu idrar kaçırma sorununa kalıcı çözüm sağlayabilir.

Artifisyel Üriner Sfinkter Tedavisinin Detayları

AÜS, cerrahi bir işlemle vücuda yerleştirilen bir cihazdır. Bu cihaz, idrar kesesinin çıkışında bulunan sfinkter kasının fonksiyonlarını üstlenir ve idrar akışını kontrol eder. Cihazın yerleştirilmesi ve işlem sonrası bakımı, başarılı bir sonuç için kritik öneme sahiptir.

Artifisyel Üriner Sfinkter ve SGK: Nasıl Faydalanabilirsiniz?

Artifisyel Üriner Sfinkter maliyeti hastane seçimine ve cerrahi sonrası kaldığınız gün sayısına göre değişebilmektedir. Sağlık hizmeti kapsamı ile tedavi maliyeti duruma göre değişiklik gösterir. Bununla birlikte, bu operasyon için kısmen SGK kapsamından da faydalanabilirsiniz. Çoğu hastalarda idrar kaçırma vakalarının ardında genellikle başka bir rahatsızlık bulunmaktadır. Bu konuda daha iyi bilgi alabilmek ve erkeklerde idrar kaçırma için öngörülen tedavilerin SGK veya Özel Sigorta tarafından karşılanıp karşılanmadığını öğrenmek için bireysel olarak ürün sağlayıcı firma ile iletişime geçmek en doğru seçenektir.

Erkeklerde İdrar Kaçırma ve Artifisyel Üriner Sfinkter Tedavisi
Erkeklerde İdrar Kaçırma ve Artifisyel Üriner Sfinkter Tedavisi

Erkeklerde idrar kaçırma, yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen ve sosyal ile psikolojik sorunlara yol açabilen bir sağlık sorunudur. Bu yaygın sağlık problemi, farklı yaş ve sağlık durumlarındaki erkeklerde görülebilmekte ve birçok nedenle tetiklenebilmektedir. Yaşın ilerlemesi, prostat hastalıkları ve çeşitli nörolojik durumlar, idrar kaçırmaya neden olabilecek faktörler arasında yer almaktadır. Bu makale, erkeklerde idrar kaçırma sorununun temel nedenlerini, tanı süreçlerini ve çeşitli tedavi yöntemlerini detaylıca ele almakta ve özellikle artifisyel üriner sfinkter tedavisinin avantajlarına, uygulanış şekillerine ve beklenen sonuçlarına odaklanmaktadır.

Artifisyel üriner sfinkter tedavisi, özellikle idrar kaçırma sorunu yaşayan erkekler için umut verici bir çözüm sunmaktadır. Bu tedavi yöntemi, idrar kaçırma sorununun giderilmesinde ve hasta yaşam kalitesinin artırılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Makalemizde, bu yenilikçi tedavi yönteminin işleyişi, avantajları ve uygulama süreci detaylıca incelenmektedir. Ayrıca, yaşam tarzı değişikliklerinden ilaç tedavilerine kadar idrar kaçırma tedavisinde kullanılan diğer alternatif yöntemler de ele alınmaktadır.

Erkeklerde idrar kaçırma konusunda farkındalığın artırılması ve erken teşhisin önemi de makalemizin ana konuları arasındadır. Makalemiz, erkeklerde idrar kaçırma ile mücadelede ilerleme yolunda bilinçlendirme ve desteklenmesi gereken adımlarla son bulmaktadır. Bu kapsamlı rehber, idrar kaçırma sorunu yaşayan her erkeğin bilmesi gereken önemli bilgileri içermekte ve etkili tedavi yöntemlerine ışık tutmaktadır.

Erkeklerde İdrar Kaçırmanın Sık Görülen Nedenleri

erkeklerde idrar kaçırma

Erkeklerde idrar kaçırma, genellikle yaş, prostat sorunları ve çeşitli sağlık durumları gibi faktörlerden kaynaklanır. Bu durum, hem fiziksel hem de psikolojik rahatsızlığa yol açabilir ve erkeklerin günlük yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir.

Yaşın Etkileri

Yaşlanma, erkeklerde idrar kaçırmanın en yaygın nedenlerinden biridir. Yaşla birlikte, vücudun idrarı tutma ve kontrol etme yeteneği azalabilir. Yaşlanan mesane kası, idrarın depolanmasını ve boşaltılmasını etkileyebilir, bu da sıklıkla idrar kaçırmaya neden olur. İdrar kesesinin kapasitesinin azalması ve istemsiz kasılmaların artması yaşla birlikte daha sık görülebilir durumlar arasındadır​​.

Prostat Sorunlarının Etkileri

Prostat sorunları, erkeklerde idrar kaçırmanın başka bir yaygın nedenidir. Prostat bezi, idrar kesesinin açılışında bulunur ve yaşlanma ile büyüyebilir. Bu büyüme, benign prostat hiperplazisi (BPH) olarak bilinir ve idrar yolları üzerinde baskı oluşturarak idrar akışını engelleyebilir ve idrar kaçırmaya yol açabilir​​​​.1

Prostat kanseri tedavileri de idrar kaçırmayı tetikleyebilir. Prostatektomi veya prostat kanseri için yapılan diğer tedaviler, idrar kesesini ve çevresindeki kasları etkileyebilir, bu da idrar kontrolünü zorlaştırır.

Diğer Sağlık Durumlarının Etkileri

Erkeklerde idrar kaçırma ayrıca diyabet, Parkinson hastalığı gibi nörolojik bozukluklar ve bazı prostat cerrahileri sonrası gelişebilir​​. Nörolojik bozukluklar, mesane kontrolü için gerekli olan sinir sinyallerini etkileyebilir. Diyabet gibi kronik durumlar, sinir hasarına neden olarak idrar kontrolünü zorlaştırabilir.

Bu etkenlerin her biri, erkeklerde idrar kaçırmanın nedenleri arasında önemli bir yer tutar ve bu sorunu yaşayan erkeklerin, yaşam tarzlarını ve genel sağlık durumlarını iyileştirmek için tedavi ve destek aramaları önemlidir. Bu durumlar, erkeklerin idrar kaçırma sorununu anlamaları ve etkin yöntemlerle tedavi etmeleri için bilinçlendirilmeleri gereken önemli faktörlerdir.2

Tanı Süreci ve İdrar Kaçırma Türleri

İdrar kaçırma, erkeklerde yaygın bir sorundur ve yaşla birlikte görülme sıklığı artar. İdrar kaçırmanın tanı süreci, genellikle aile hekiminin ofisinde başlar ve genellikle ürolojik veya jinekolojik değerlendirme gerektirmez. İlk değerlendirme, olası geçici nedenleri belirlemeye yöneliktir. Eğer geçici bir neden bulunamazsa, idrar kaçırma kronik olarak değerlendirilir. İdrar kaçırmanın türünü (stres, acil, taşma, karışık veya fonksiyonel) ve tedavi aciliyetini belirlemek için hasta anketi, diğer tıbbi problemlerin değerlendirmesi, semptomların hastanın yaşam kalitesi üzerindeki etkisi, tamamlanan idrar günlüğünün gözden geçirilmesi, fiziksel muayene ve eğer stres inkontinansı şüpheleniliyorsa, öksürük stres testi kullanılır. Diğer değerlendirme bileşenleri arasında laboratuvar testleri ve postvoid rezidüel idrar hacmi ölçümü bulunur​​​​​​​​.3

Yaşam Tarzı Değişiklikleri ve İdrar Kaçırma Üzerine Etkileri

İdrar kaçırma tedavisinde yaşam tarzı değişiklikleri önemli bir rol oynar. Diyet, egzersiz ve günlük alışkanlıklar, idrar kaçırma semptomlarını yönetmede etkili olabilir. Sıvı kontrolü, bazı yiyecek ve içeceklerin sınırlandırılması, pelvik taban egzersizleri ve mesane eğitimi, yaşam tarzı değişikliklerinin örnekleridir. Sıvı alımının takibi, belirli yiyecek ve içeceklerin (örneğin kafein ve alkol) sınırlandırılması, su tüketiminin artırılması ve yatmadan önce sıvı alımının azaltılması gibi değişiklikler önerilebilir. Ayrıca, düzenli egzersiz ve kilo kontrolü de idrar kaçırma semptomlarını iyileştirebilir. Pelvik taban egzersizleri, mesane ve üretra kaslarını güçlendirerek hem stres hem de acil idrar kaçırmayı kontrol etmeye yardımcı olabilir​​​​​​​​.

Artifisyel Üriner Sfinkter: Yeni Bir Tedavi Umudu

Artifisyel Üriner Sfinkter (AÜS), erkeklerde ciddi stres üriner inkontinansının (SÜİ) tedavisinde kullanılan yenilikçi ve etkili bir cihazdır. Bu cihaz, idrar yollarının kontrollü bir şekilde kapanmasını ve açılmasını sağlayarak idrar kaçırma sorununu önemli ölçüde azaltır ya da ortadan kaldırır.

AÜS, esas olarak üç ana bileşenden oluşur: bir manşet, bir kontrol pompası ve bir sıvı rezervuarı. Manşet, üretranın etrafına yerleştirilir ve idrarın tutulmasını sağlar. Kontrol pompası, genellikle skrotumda yer alır ve hastanın manşeti istediği zaman aktive ederek idrar yapmasına olanak tanır. Rezervuar ise, manşeti sıvı ile doldurarak onu kapalı tutar ve böylece istenmeyen idrar kaçırmalarını engeller.

AÜS implantasyonu, genellikle hastanede gerçekleştirilen bir cerrahi işlemdir ve hasta aynı gün ya da bir sonraki gün taburcu edilebilir. İşlem, genel anestezi altında yapılır ve yaklaşık bir saat sürer. İmplantasyon sonrası, hastaların çoğu cihazın kullanımında rahatlık hisseder ve idrar kaçırma sorunlarında önemli iyileşmeler gözlemlenir.

Artifisyel üriner sfinkterin avantajları arasında, idrar kaçırmanın kontrol altına alınması, günlük aktivitelerin rahatça yapılabilmesi ve yaşam kalitesindeki genel iyileşme yer alır. Bununla birlikte, her cerrahi işlem gibi AÜS implantasyonunun da potansiyel riskleri vardır. Enfeksiyon riski, cihazın mekanik arızaları ve cihazın erozyonu gibi komplikasyonlar meydana gelebilir. Ancak modern cerrahi teknikler ve tedavi yöntemleri bu riskleri minimize etmeye yardımcı olmaktadır.

Artifisyel üriner sfinkter, erkeklerde idrar kaçırma tedavisinde umut verici bir çözüm sunmaktadır. Bu tedavi yöntemi, hasta ihtiyaçlarına göre uyarlanabilir ve etkili sonuçlar elde edilebilir.

artifisyel üriner sfinkter nasıl çalışır

Mayo Clinic’te yapılan bir çalışmada, minimal-dokunma tekniği kullanılarak AÜS yerleştirilen 433 hastanın hiçbirinde cihaz enfeksiyonu görülmemiştir4​​. Bu başarılı sonuçlar, AÜS tedavisinin erkeklerde idrar kaçırma sorunlarının etkin bir şekilde yönetilmesinde önemli bir rol oynadığını göstermektedir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

AÜS tedavisinin en önemli risk faktörü cihaz enfeksiyonlarıdır. Literatürde enfeksiyon oranları %3 ile %8 arasında değişmektedir​​. Mayo Clinic’te 1983’ten beri yapılan tecrübeler, bu oranın %1.8 olduğunu göstermektedir. Enfeksiyon meydana geldiğinde, genellikle cihazın çıkarılması gerekmektedir. Bu nedenle, enfeksiyon ve erozyonun önlenmesi için stratejilerin geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu amaçla, Mayo Clinic 2014’te minimal-dokunma protokolünü uygulamaya başlamış ve bu protokol, cihaz enfeksiyon oranını azaltmıştır​​.

Tedavi Süreci

Minimal-dokunma protokolü, standart enfeksiyon önleyici tedbirleri içerir. Bu tedbirler arasında vancomisin ve gentamisin gibi standart perioperatif antibiyotiklerin uygulanması, geniş bir cilt hazırlığı ve standart cerrahi örtü kullanımı bulunmaktadır​​. Tedavi sürecinde, cihaz yerleştirilmeden önce bol miktarda antibiyotik solüsyonu ile yara yıkama ve dış eldivenlerin değiştirilmesi gibi adımlar uygulanmaktadır.

İlaç Tedavileri ve Alternatif Yaklaşımlar

Erkeklerde idrar kaçırma tedavisinde kullanılan ilaçlar ve diğer alternatif yöntemler, hastanın durumuna ve tedaviye olan yanıtına göre değişiklik gösterebilir. Her ne kadar AÜS tedavisi etkili bir yöntem olsa da, bazı durumlarda hastalar farklı tedavi seçeneklerine ihtiyaç duyabilirler. Bu seçenekler arasında antikolinerjik ilaçlar, OAB için Botox tedavisi ve sinir uyarım tedavileri bulunabilir. Her tedavi yönteminin kendi avantajları ve dikkat edilmesi gereken noktaları vardır, bu nedenle tedavi seçimi yapılırken hastanın bireysel ihtiyaçları ve sağlık durumu göz önünde bulundurulmalıdır.

Sonuç Kısmı: Erkeklerde İdrar Kaçırmada Erken Teşhis ve Tedavinin Önemi

Erkeklerde idrar kaçırmada erken teşhis ve tedavi, sorunun ilerlemesini önleyerek yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabilir. Erken müdahale, kronikleşme ve daha ciddi komplikasyonların önüne geçebilir, aynı zamanda tedavi süresini ve maliyetini azaltır.

Artifisyel Üriner Sfinkter Tedavisinin Geleceği

Teknolojik ilerlemelerle birlikte, artifisyel üriner sfinkter tedavisi daha da gelişecek ve daha etkili sonuçlar sunacaktır. Yeni nesil cihazlar, daha yüksek başarı oranları ve daha düşük komplikasyon riskleri ile hastaların yaşam kalitesini daha da artıracak potansiyele sahiptir.

Sonuç ve Öneriler: Erkeklerde İdrar Kaçırma ile Mücadelede İlerleme Yolu

Erkeklerde idrar kaçırma konusunda bilinçlendirme ve destek, bu sağlık sorunuyla mücadelede kritik öneme sahiptir. Hasta eğitimi, toplumsal farkındalık ve erken teşhis, bu yaygın sağlık sorunuyla başa çıkmak için gereklidir. Erken teşhis ve etkili tedavi yöntemleri, erkeklerin bu sorunla başa çıkmasına yardımcı olacak ve yaşam kalitelerini iyileştirecektir.

Erkeklerde idrar kaçırma, tedavi edilmediği takdirde ciddi sosyal ve psikolojik etkilere yol açabilen bir sağlık sorunudur. Bu sorunun erken teşhisi ve tedavisi, hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde iyileştirebilir ve uzun vadeli komplikasyonları önleyebilir. Özellikle artifisyel üriner sfinkter gibi modern tedavi yöntemleri, ciddi stres üriner inkontinansı olan erkekler için umut verici sonuçlar sunmaktadır. Bu tedavi, etkili kontrol sağlayarak hastaların günlük yaşamlarını daha rahat ve özgürce sürdürebilmelerine olanak tanır.

Hastalar, artifisyel üriner sfinkter tedavisinin faydalarını, SGK kapsamındaki ödeme şartlarını ve diğer detayları öğrenmek için web sitemiz üzerinden “Bilgi İsteme Formu”nu doldurarak bizimle iletişime geçebilirler. Bu form, hastalara tedavi hakkında detaylı bilgi sağlamak ve onlara en uygun tedavi seçeneklerini sunmak için tasarlanmıştır. Unutmayın, artifisyel üriner sfinkter tedavisinin önemli bir kısmı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmaktadır. Tedavi hakkında daha fazla bilgi almak ve yaşam kalitenizi artırmak için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.

 


İdrar Kaçırma İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular


İdrar Kaçırma Nedir

Üriner inkontinans yani idrar kaçırma, istemsiz veya kontrolsüz idrar kaybıdır ve tıbbi bir problem olarak kabul edilir. İnkontinans gelişme riski yaşla birlikte artar, ancak genç insanlarda da bu problem görülebilir. Tüm dünyada 50 milyondan fazla erkek üriner inkontinans problemi yaşamaktadır. Bunların da yaklaşık 4’te 1’i Stres üriner inkontinans olarak geçmektedir (*)
İdrar kaçırma oldukça yaygındır. İstemsiz idrar kaçırma durumu hastalarda sıkıntı ve utanma yaratır. İdrar tutamamak (inkontinans) yaşam kalitenizi etkiliyorsa, tıbbi yardım almak çok önemlidir. Birçok durumda, bu rahatsızlık çeşitli yöntemlerle tedavi edilebilir veya iyileştirilebilir. Genel olarak tedavi yöntemleri;

1- Pelvik taban egzersizleri,
2- İlaç tedavisi ve
3- Cerrahi yöntemleri içerir.

Doktorunuz sizin için en uygun tedaviyi mutlaka belirleyecektir.

İdrar Kaçırma Teşhisi Nasıl Koyulur

İdrar kaçırma sorunlarında doğru tedaviyi alabilmeniz için iyi teşhis edilmesi gereken önemli bir sorundur.

Bu bölüm doktorunuzun durumunuzu değerlendirmek için ihtiyaç duyabileceği farklı testleri açıklamayı amaçlamaktadır. İdrar kaçırmada klinik tanı ve değerlendirme hakkında genel bilgi sunar. Bu sürecin farklı hekim ve hastanelerde değişebileceğini unutmayın.

 Tıbbi geçmiş

Doktorunuz ne tür idrar kaçırmadan şikayetçi olduğunuzu anlamak için sizinle ilgili tıbbi bir öykü isteyebilir. Bu konu ile ilgili olarak diğer hastalıklarınız ve aldığınız ilaçlar hakkında bilgi isteyebilir. Bu öykülerdeki detaylar idrar kaçırma ile ilişkili olabilir. Doktorunuz size şu soruları sorabilir:

  • Herhangi bir ilaç kullanıyor musunuz?
  • Sigara içiyor musunuz? Ne zamandır ve günde ne kadar içersiniz
  • Çok fazla kahve veya alkol içiyor musunuz?
  • Ameliyat geçirdiniz mi? Eğer cevabınız evet ise ne ameliyatı oldunuz?
  • Bağırsak alışkanlıklarınızı tanımlar mısınız?

Doktorunuz ayrıca inkontinansın günlük yaşamınız üzerindeki etkisini de sorabilir, örneğin:

  • Tuvalete ne sıklıkla gidersiniz?
  • Ne sıklıkta idrar kaçışı olur?
  • Gülerken, öksürürken veya hapşırırken idrar kaçırır mısınız?
  • Geceleri idrar yapmak için uyanır mısınız?
  • İdrara çıkma isteğini hissettiğiniz zaman tuvalete ulaşmak için acele etmeniz gerekiyor mu?
  • İdrar yaptıktan sonra mesaneniz boşaldığını hissetmiyor musunuz?
  • Doktor ayrıca cinsel yaşamınız ve tedavi istekleriniz hakkında da soru sorabilir.

Fiziksel Muayene

Doktor, genişlemiş bir mesaneyi tespit etmek için karnınızın fiziksel muayenesini yapabilir. Stres üriner inkontinanstan (SUI) şikayetçi olup olmadığınızı görmek için dolu bir mesane ile öksürmenizi isteyebilir. Doktor ayrıca pelvik taban kaslarının ne kadar iyi çalıştığını da test etmelidir. Erkekler için bu rektum ve prostatın dijital muayenesi ile yapılır (Şekil 2).

idrar kacirma teshisisi sekil 2 rektal muayene
Şekil 2: Erkek Rektal Muayene

Hasta anketleri

Doktorunuz hastalık belirtilerini ve bu durumun günlük yaşamınızı nasıl etkilediğini daha iyi anlamak için bir anket doldurmanızı isteyebilir. Anketler ayrıca semptomlarınızın zaman içindeki gelişimini izlemek için de kullanılabilir. Bu nedenle bunları bir kereden fazla doldurmanız gerekebilir.

İdrar tahlili

Test için idrar testi vermeniz gerekebilir. Test, idrar yolu enfeksiyonunuz olup olmadığını da gösterecektir.

Mesane günlüğü

Doktorunuz sizden birkaç gün boyunca mesane günlüğü tutmanızı isteyebilir. Burada ne kadar sıvı gıda içtiğinizi ne sıklıkta idrar yaptığınızı ve ne kadar idrar ürettiğinizi not almanız gerekmektedir. Mesane günlüğü önemlidir, çünkü doktorunuzun şikayetlerinizi daha iyi anlamasına yardımcı olur.

Artık idrarın değerlendirilmesi

  • Artık idrar, idrar yaptıktan sonra mesanede kalan idrar miktarıdır. PVR olarak da bilinir. Genellikle bir ultrason yardımıyla ölçülür.
  • Artık idrar idrar tutmanızı kötüleştirebilir ve idrar yolu enfeksiyonu gibi diğer ürolojik durumlara işaret edebilir. Ayrıca bu test doktorunuzun inkontinansınızın nedenlerini daha iyi anlamasına yardımcı olabilir.

Ped testi

Doktorunuz sizden bir süre boyunca taktıktan sonra pedlerin idrar kaçışı sonrası ağırlığını ölçtüğü Ped Testi de isteyebilir. Doktorunuz testi nasıl yapacağınızı size ayrıntılı olarak açıklayacaktır. Ped testi yapmak kolay değildir. Bu test ile alakalı doktorunuzla tam iş birliğine ihtiyacınız olacaktır.

Ürodinamik değerlendirme

İdrara çıkma sıklığınız, miktarı ve mesane kaslarınızın ve idrar sfinkterinizin nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgi almak için ürodinamik test denilen bir değerlendirme gerekebilir. Ürodinamik değerlendirme üroflovmetri veya invaziv ürodinamik testlerden oluşur. Aşağıda detaylı olarak açıklanmıştır.

Üroflovmetri

Üroflovmetri, idrar akışınızın hızını elektronik olarak kaydeden bir cihazdır. Hastane veya klinikte özel kabinlerde gizlilik içinde kolayca yapılır. Siz Üroflovmetri adı verilen bir kaba idrar yaparken doktorunuz idrarın mesaneden akışında herhangi bir engel olup olmadığını ve akış hızını kontrol eder.

İnvaziv (girişimsel) ürodinamik testler

İnvaziv bir ürodinamik test sırasında, doktorunuz mesanenizdeki ve karnınızdaki basıncı ölçmek için üretra ve rektumunuza kateter yerleştirir. Mesane, kateter vasıtasıyla yavaşça steril su ile doldurulur. Bu mesanenin idrarla doldurulmasını taklit etmek için yapılır. Mesaneniz dolduğunda, yukarıda bahsedilen üroflovmetre cihazı ile test yapılır.

Test sonuçları kateterlere bağlı bir ekranda anlık olarak gösterilir.

Sistoskopi

Doktorunuz sistoskopi cihazındaki küçük bir kamera yardımıyla üretranın ve mesanenin içine bakabilir. Üretra darlığı gibi durumlarda bu tanı gereklidir. Ayrıca sistoskopi, idrar kaçırma için ilk değerlendirme sırasında idrarda kan gibi başka semptomlardan şikayetçiyseniz veya tanınız net değilse de gerekebilir

Görüntüleme

Doktor veya hemşire, idrar yolunuzu ultrasonografi veya manyetik rezonans görüntüleme ile tarayabilir. Aynı şekilde bu test de inkontinans için ilk değerlendirme için yaygın bir test değildir.

İdrar Kaçırma Tedavisinde Tedavi Seçenekleri
İdrar Kaçırma Tedavisinde Tedavi Seçenekleri

Tedavi seçenekleri idrar kaçırma

İdrar kaçırma ile başa çıkmanın birçok farklı yolu vardır. Hastalık belirtileri sizi rahatsız ediyorsa aile doktorunuza, pratisyen hekime veya üroloğa danışarak yardım almanız gerekir.

İdrar kaçırma tedavisi,

  • İnkontinans tipine,
  • Kaçırmanın ne kadar şiddetli olduğuna ve
  • Neden kaynaklandığına bağlıdır. İnkontinans için herkeste işe yarayan tek bir çözüm/tedavi yoktur. Hangisinin size en uygun tedavi olduğunu bulmak için farklı seçenekleri sırasıyla denemek hekimler arasında yaygındır.

Bazen, koruyucu önlemler durumunuzu önemli ölçüde iyileştirebilir ve daha iyi bir yaşam kalitesini sağlar. Bu önlemler yaşam tarzı değişiklikleri, mesane eğitimi ve pelvik taban kas egzersizlerini içerir. Konservatif tedavi etkili değilse, ilaç ve cerrahi gibi diğer tedavi seçenekleri de artık göz önünde bulundurulmalıdır.

Üriner inkontinansı tedavi etmek için en çok kullanılan ilaçlar antimuskarinik (veya antikolinerjik) ilaçlar ve mirabegrondur. Her ikisi de idrar kaçırma durumunu iyileştirmek amacındadır. Bazı durumlarda, desmopressin, duloksetin veya vajinal östrojenler gibi diğer ilaçlar da uygun olabilir. Size hangisinin uygun olacağını ve olası yan etkilerini hekiminiz anlatacaktır.

Üriner inkontinans için cerrahi tedavi

Bazen konservatif veya farmakolojik tedavi sorununuzu iyileştirmeye yetmez. Bu durumlarda, diğer tedavi seçeneklerini değerlendirmek gerekir.

 Acil idrar kaçırma için ikinci basamak tedavi

Bazen kendi kendinize yaptığınız mesane eğitimleri veya doktorunuzun reçete ettiği ilaçlar acil idrar kaçırma (UUI) probleminizi iyileştirmeyebilir. Bu durumlarda, diğer tedavi seçenekleri mevcuttur.

UUI için ortak ikinci basamak tedavi seçenekleri şunlardır:

  • Botulinumtoksin (Botox) Mesane Enjeksiyonu
  • Sinir stimülasyonu, (nöromodülasyon olarak da bilinir)
  • Mesane hacmini arttırma cerrahisi

 Acil idrar kaçırma için cerrahi tedavi seçenekleri :

  • Botulinumtoksin mesane enjeksiyonu: Mesane duvarınıza Botox enjeksiyonu ile mesanenizin istemsiz kasılmasını önleyen bir tedavi yöntemi.
  • Sinir stimülasyonu (nöromodülasyon): Mesane davranışını kontrol eden sakral sinirleri uyarmak için mikro elektrik darbeleri ile tedavi şekli.
  • Mesane hacmini arttıran cerrahi: Bu ameliyat, sadece diğer tüm tedaviler başarısız olduğunda ve çok nadir olarak uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu ameliyat önerilirse, faydaları ve yan etkilerini doktorunuzla görüşmeniz gerekir.

Stres üriner inkontinansı için cerrahi tedavi seçenekleri:

  • Subüretral askılar: Uretra altına yerleştirilen askı.
  • Hacim arttırıcılar: Mesane direncini arttırmak için üretraya enjekte edilen bir madde.
  • Harici sıkıştırma cihazları: Sızıntıyı önlemek için üretrayı sıkıştıran cihazlar.

 Mesane ameliyatı

Şikayetleriniz eğer ilaç veya diğer tedavilerle düzelmediyse (veya yeterli gelmediyse) artık bundan sonra mesanenizde cerrahi çözümlere sıra gelmiş demektir. Bu tedavinin amacı mesanenin kapasitesini arttırmaktır. Böylece mesaneniz daha fazla idrar biriktirerek dolu halindeki basınç azalacaktır.

Doktor karnınızın altında bir kesi yapar ve mesanenin boyutunu artırmak için bağırsaktan aldığı bir parçayı yama olarak kullanır. Bu prosedüre mesane büyütme veya sistoplasti denir ve günümüzde nadiren yapılır (Şekil 3).

Şekil 3: Mesane Büyütme Cerrahisi
Şekil 3: Mesane Büyütme Cerrahisi
İdrar Kaçırma Nedenleri

Üriner İnkontinansın Nedenleri:

1- Hormon eksiklikleri
2- Zayıf Pelvik Taban Kasları
3- 4- Pelvik bölge ameliyatı, travma
4- İdrar yolu enfeksiyonları
5- Nörolojik hastalıklar (Diyabet, MS, Parkinson, İnme gibi durumlar (***)
6- İyi huylu prostat büyümesi
7- Prostat kanseri tedavileri ve prostat ameliyatı (*)
8- Pelvik alan radyoterapi tedavisi (**)

Üriner inkontinans artan yaşla birlikte daha yaygın hale gelir. Bununla birlikte, yaşlanmanın normal bir sonucu olarak görülmemelidir. Yukarıda sayılan nedenlerin yaşla birlikte görülmeye başlaması ileri yaşlarda görülme oranını arttıran bir faktördür.

İdrar Kaçırma Türleri

İnkontinans Türleri
İdrarınızı nasıl ve ne zaman kaçırdığınıza bağlı olarak, farklı idrar kaçırma türleri vardır.

Stres Tipi İdrar Kaçırma
Stres tipi idrar kaçırma (SUI), aşağıdaki gibi belirli aktiviteler sırasında idrarınızı istemsiz kaçırdığınız anlamına gelir:
• Öksürme, hapşırma veya gülme sırasında
• Koşmak veya zıplamak gibi egzersizler yaparken
• Ağır eşyaları kaldırırken

Buradaki idrar kaçışının nedeni, bu tür aktiviteler sırasında mesaneniz üzerindeki baskının artmasıdır. Üretra veya idrar sfinkteriniz zayıfsa, dolu mesanenin basıncına dayanamazlar ve istemsiz olarak idrar sızdırırlar.

Acil İdrar Kaçırma

Acil (Urge) İdrar Kaçırma (UUI): Sıkışma Tipi İdrar Kaçırma da denilmektedir. Aniden gelen acil ve şiddetli tuvalete gitme ihtiyacı sırasında tuvalete yetişemeden oluşan istemsiz idrar kaçıma durumuna denir.

Karışık İnkontinans

Stres ve sıkışma tiplerinin aynı anda görülmesidir.

Taşma Tipi İdrar Kaçırma: Mesanenizin kapasitesinin dolmasına rağmen idrara sıkışıklık hissedilmemesi ve mesaneye fazla gelen idrarın sızıntı şeklinde istemsiz olarak kaçırılmasıdır.

İdrar Kaçırmada Doktorunuzla Konuşma

Bir ürolog ile yaşadığınız inkontinans (idrar tutamama) sorunları hakkında konuşmak önemlidir. Tedavi edilmeyen idrar kaçırma durumları hastalarda enfeksiyonlar, ciltte deri döküntüleri veya cinsel işlev bozukluğu gibi önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca çok önemli bir bölümünde stres, depresyon ve utanmaya neden olabilir. Bu sorunlar hastanın kendini tecrit etmesine yol açar ve uzun vadede işini ve sosyal yaşamını derinden etkileyebilir. Bu rahatsızlık ile yaşamak zorunda değilsiniz.

Bu konuda rahatsızlığı olan  68 hasta ile yapılan bir çalışmada AUS implantasyonu yapılan bu hastaların ortalama 7,2 yıllık takiplerinde %80’i günde 0-1 ped kullandığı belirtilmiştir. (***)

Randevu almadan önce bazı soruları hazırlamak hastanın problemini daha iyi anlamak için yararlı olabilir. Hekime danışma sırasında sorabileceğiniz sorulara örnekler:

  • İdrar kaçırma neden olur?
  • Sorunumun bir tedavisi var mı?
  • Hangi testlere ihtiyacım var?
  • Bana hangi tedavi seçeneğini neden önerirsiniz?
  • Tedavi olmazsam önümüzdeki aylarda ve yıllarda ne olur?
  • Tedavi alırsam önümüzdeki aylarda ve yıllarda ne olur?
  • İlaçlar idrar kaçırma problemime yardımcı olacak mı?
  • Kullanacağım ilacın herhangi bir yan etkisi var mı?
  • Ameliyat olmam gerekir mi?
  • Benim için hangi cerrahi seçenekler var?
  • Tedaviden ne kadar sürede olumlu sonuç bekleyebilirim?
Prostat Ameliyatı Sonrası İdrar Kaçırma

Bu makalede sizlere prostat ameliyatı sonrası idrar kaçırma sorunu hakkında en çok merak edilen soruların cevapları siz değerli ziyaretçilerimiz için madde madde cevaplandırılmıştır.

Prostat Ameliyatı Sonrası İdrar Kaçırma Sorununun Tanımı ve Yaygınlığı

Prostat ameliyatı sonrası idrar kaçırma sorunu, çeşitli sebeplerle prostat ameliyatı geçirmiş erkeklerin sıkça karşılaştığı bir komplikasyondur. İdrar kaçırma, kişinin idrarını kontrol edememesi durumu olarak tanımlanabilir. Bu durum, erkeklerin sosyal, psikolojik ve fiziksel yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Ürolojik bir problem olan prostat büyümesi, genellikle 50 yaş üstü erkekleri etkiler ve tedavi için ameliyat gerekebilir. Ancak prostat ameliyatı sonrası bazı erkekler, idrar kaçırma sorunu ile karşılaşabilirler. Bu sorunun yaygınlığı, ameliyatın tipi ve kişinin genel sağlık durumuna bağlıdır.

Prostat Ameliyatı Sonrası İdrar Kaçırma: Nedenler ve Risk Faktörleri

Prostat ameliyatı sonrası idrar kaçırma, genellikle ameliyat sırasında prostatın çevresindeki sinirlerin veya kasların zarar görmesinden kaynaklanır. Prostatın büyüklüğü, ameliyatın süresi ve teknikleri, idrar kaçırma riskini artırabilir. Ayrıca, hastanın yaşlı olması, obezite, diyabet gibi kronik hastalıkların varlığı ve sigara kullanımı gibi faktörler de bu riski artırabilir. Doktorlar genellikle ameliyat öncesinde hastalarını bu potansiyel riskler konusunda bilgilendirirler ve olası tedavi yöntemlerini tartışırlar.

Erkeklerde İdrar Kaçırma Tedavi Yöntemleri: Genel Bir Bakış

İdrar kaçırma sorunu, çeşitli tedavi yöntemleri ile ele alınabilir. İlk olarak, yaşam tarzı değişiklikleri ve egzersizler önerilebilir. Pelvik taban kaslarını güçlendiren Kegel egzersizleri, bu durumu hafifletebilir. İlaç tedavisi de kullanılabilir ancak genellikle geçici bir çözüm sağlar. Şiddetli vakalar veya diğer tedavilere yanıt vermeyen durumlar için cerrahi tedavi seçenekleri bulunur. Bunlardan biri de Artifisyel Üriner Sfinkter tedavisidir.

Artifisyel Üriner Sfinkter: Nedir ve Nasıl Çalışır?

Artifisyel üriner sfinkter, ağırlıklı olarak ciddi idrar kaçırma sorunu yaşayan erkeklerde kullanılan bir tür implanttır. Sistemi oluşturan üç parça vardır: sfinkter, pompa ve basınç regülatörü. İmplant yerleştirildiğinde, sfinkter üretrayı (idrar yolunu) kapatır. İdrar yapma ihtiyacı geldiğinde, pompa manuel olarak aktive edilir, bu da sfinkterin açılmasına ve idrarın dışarı çıkmasına olanak sağlar. İşlem tamamlandığında, sfinkter otomatik olarak kapanır.

Erkeklerde Artifisyel Üriner Sfinkter Tedavisi: İşlem Süreci ve Beklenen Sonuçlar

Artifisyel Üriner Sfinkter tedavisinde, implant cerrahi olarak yerleştirilir. Bu işlem genellikle hastanede gerçekleştirilir ve genel anestezi altında yapılır. Hastalar genellikle ameliyat sonrası birkaç hafta içinde normal aktivitelere dönebilirler. Artifisyel Üriner Sfinkter, birçok hastada idrar kaçırma semptomlarını önemli ölçüde azaltmış ve yaşam kalitesini artırmıştır. Yapılan bir çalışmada prostat ameliyatı sonrası erkeklerde görülen SUI (Stress tipi idrar kaçırma) oranı %2,5’dan % 69’a kadar değişmektedir (*) Sağlıklı bir prostat üretrayı sararak dolu mesanenin basınca direnmesine yardımcı olur. Prostatınızın kısmen veya tamamen çıkarıldığı sonraki süreçte üretranın basınca dayanma direnci üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir. Prostat cerrahisi stres üriner inkontinans (SUI) riskini artırır. Prostat ameliyatından sonra SUI’yi iyileştirmek için çeşitli tedavi seçenekleri vardır.

En yaygın tedaviler:

  • Pelvik Taban Kas Egzersizleri
  • Askı İmplantasyonu
  • Üretra sıkıştırma cihazları (Balon yerleştirme, Dolgu malzemeleri)
  • Artifisyel Üriner Sfinkter İmplantasyonu (AUS)

Prostat Ameliyatı Sonrası İdrar Kaçırma Sorununda Artifisyel Üriner Sfinkterin Rolü

Prostat ameliyatı sonrası idrar kaçırma sorunu olan hastalar için Artifisyel Üriner Sfinkter, etkili bir tedavi seçeneği olabilir. Bu yöntem, hastaların idrar kontrolünü geri kazanmalarını ve dolayısıyla yaşam kalitesini artırmalarını sağlar. Ancak her tedavi yöntemi gibi, Artifisyel Üriner Sfinkter tedavisinin de potansiyel riskleri ve komplikasyonları vardır. Bunlar, cihazın başarısız olması, enfeksiyon, üretrada hasar ve cerrahiye bağlı komplikasyonları içerir. Bu nedenle, bu tedavi seçeneğinin hastalar ve doktorlar tarafından dikkatlice değerlendirilmesi gereklidir.

İdrar Kaçırma Sorunu ile Yaşamak

İdrar kaçırma fiziksel ve psikolojik sağlığınızı etkileyen izole edici bir durum olabilir. Yaşamı tehdit edici olmasa da, genellikle yaşam kaliteniz üzerinde olumsuz bir etkisi vardır. İdrar kaçırma sosyal hayatınızı, işinizi ve cinsel yaşamınızı olumsuz etkileyebilir. Fiziksel ve duygusal rahatsızlığa neden olur. Hastaların sık yaşadığı halka açık bir yerde istenmeyen bir idrar sızıntısı üzücü ve utanç verici olabilir. Bu, evden ayrılma korkusuna, sizin ve sevdiklerinizin hayattan tamamen zevk almasını engelleyen bir kendini tecrit etme soyutlanma duygusuna yol açabilir.

İnkontinansın birçok nedeni vardır. İdrar kaçırma durumuna karşı sosyal tutumlar, en yakın arkadaşlarınızla bile bu konuda konuşmayı zorlaştırabilir. Profesyonel yardım almak, zihninizi rahatlatır ve durumla daha iyi başa çıkmanızı sağlar.

Nasıl Yardım Alabilirim?

İdrar kaçırma probleminizde size yardımcı olabilecek uzman ürolog doktorlar mutlaka çevrenizdeki hastanelerde vardır. Hekimler sizin probleminize bir çözüm bulmak ve yardımcı olmak için oradadırlar. Yardım istemekten korkmayın.

Günlük Yaşamımda İdrar Kaçırma ile Nasıl Başa Çıkabilirim?

Genel yaşam tarzınızda yapacağınız değişiklikler yaşam kalitenizi arttırmanıza yardımcı olabilir. Doktorunuzun tavsiyelerine mutlaka uyun. Bu tavsiyeler aşağıda özet olarak verilmiştir.

1-Her zaman en yakın tuvaletin nerede olduğunu bildiğinizden emin olun. Evden uzakta olduğunuzda tuvaletin nerede olduğunu sormaktan asla korkmayın ve utanmayın.

2-Mesanenizi her 2 ila 4 saatte 1 kere ve mutlaka gece yatmadan önce boşaltmayı aksatmayın.

3-Aceleniz olduğunda düşmeleri önlemek için banyonuza ve gideceğiniz yollara bir gece lambası takın.

4-Pedler, idrar toplayıcılar ve harici biriktirme cihazları gibi idrar sızıntısını kontrol altına almaya yardımcı olacak birçok ürün vardır. Hangi tip kontinans ürününün yaşam tarzınıza en uygun olduğunu doktorunuza sorun.

5-İdrar kaçışını yönetmenizde yardımcı olacak birçok emici ped modeli vardır. Erkekler için farklı ürünler piyasada bulunmaktadır. Çoğu ürün normal iç çamaşırlarından daha büyük değildir ve bunları günlük kıyafetlerin altına kolayca giyebilirsiniz. Hangi ürünü kullanacağınızı mutlaka sorun. Kasık bölgesini olabildiğince temiz ve kuru tutmak için pedinizi düzenli olarak değiştirin. Bu cilt tahrişini önlemeye ve kokuyu kontrol etmeye yardımcı olacaktır. Pedler genellikle eczanelerde, süpermarketlerde ve tıbbi malzeme satan medikal mağazalarda bulunur.

6-Damlatma ile ilgili problemleri olan erkekler bir damla toplayıcı veya küçük bir ped kullanabilir. Damla toplayıcılar penisin üzerine giyilir ve iç çamaşırınız tarafından yapılan baskı ile yerinde tutulur.

İşyerindeki İdrar Kaçırma Problemi ile Nasıl Başa Çıkabilirim?

İnkontinansınız için endişe duyduğunuzda çalışmak çok stresli olabilir. Daha çok kontrol sahibi olmanız ve daha az endişelenmenizi sağlamak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Bunlar;

• İş yerinde her zaman bol miktarda kaliteli pediniz olduğundan emin olun
• Koku önleyicileri mutlaka bulundurun. Bunlar hakkında eczacınıza veya doktorunuza danışabilirsiniz.
• En sevdiğiniz parfümü kullanın. Kokuyu önlemez, ancak kendinizi daha iyi hissedersiniz.
• Çalışma saatlerinde fazla sıvı içmekten kaçının
• Kafeinli içeceklerden kaçının
• Bir toplantıdaysanız, kahve veya çay yerine sadece birkaç yudum su için
• Mesanenizin dolu olduğunu hissetmeden önce tuvalete gitmeye çalışın. Tam ve dolu mesaneyle ayakta durmak istemsiz idrar sızıntısına neden olabilir
• Tuvaleti her 3 veya 4 saatte bir kullanmaya çalışın
• Koyu renkli giysiler giyin. Açık renkli giysiler lekeleri daha kolay gösterebilir
• İşyerinizde fazladan kıyafet ve iç çamaşırı bulundurun
• Doktorunuz tarafından tavsiye edilirse, çalışma saatleri içinde pelvik taban egzersizlerinizi yapmaya çalışın

Seyahat Ederken İdrar Kaçırma ile Nasıl Başa Çıkabilirim?

İdrar kaçırmaktan muzdarip olduğunuzda seyahat etmek, özellikle uzun mesafeler gitmek çok zor olabilir. Seyahatinizi daha konforlu ve emin hale getirmek için şunları yapabilirsiniz:
• Trenlerde, otobüslerde ve uçaklarda tuvalete yakın bir koltuk için önceden rezervasyon yaptırmaya çalışın
• Araba ile seyahat ederken, yolculuk boyunca tuvalet molalarını planlayın
• Titreşimleri önlemek için minderlerde oturmayı deneyin
• Seyahatten hemen önce ve seyahat sırasında çok fazla kahve, alkol ve çay içmekten kaçının
• Rahatlık için bol giysiler giyin
• Gerekirse koruyucu ped kullanın

İdrar Kaçırma Cinsel Yaşamımı Nasıl Etkiler

Vücudunuzu kontrol altında tutamadığınız durumlarda kendinizi çekici ve emin hissetmek zor olabilir. Cinsel ilişki sırasında idrar sızıntısı korkusu, eşlerle bu tür yakınlaşmalardan kaçınmaya neden olabilir. Bu durumdan kaynaklanan düşük benlik saygısı, depresyon veya idrar kaçırma ile ilgili endişeler de cinsel yaşamınızı olumsuz etkileyebilir.

İletişim her zaman esastır. Aksi takdirde, en çok ihtiyaç duyduğunuz anda sevgi ve duygusal destekten yoksun olabilirsiniz. Partneriniz/eşiniz ile bu durumu konuşarak birlikte çözüm aramak en doğru yoldur.

Kateter Kullanımı Günlük Hayatımı Nasıl Etkiler

Bazen idrar sızıntısını önlemek için hastaların kateter kullanması gerekebilir. Mesanenizi aralıklı olarak birkaç saatte bir boşaltmak için kateterin üretranıza nasıl yerleştirileceği size öğretilebilir. Çok uygulanan bir yöntem olmamakla birlikte bazı tıbbi gerekliliklerde bir süre kullanılması gerekebilir. Prezervatif sonda kullanımı da bazı durumlarda kurtarıcı olabilir. Tüm bu yöntemleri hekimlerinize danışmanızda fayda vardır.


Doktorunuz Anlatıyor – Videolar


Artifisyel Üriner Sfinkterlerin önemli bir kısmı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından kapsanmaktadır. SGK’ın ödeme şartları ve Artifisyel Üriner Sfinkter tedavisi hakkında daha detaylı bilgi almak için sitemiz üzerinden “Bilgi İsteme Formu” vasıtası ile bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Tüm görüşmeler Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK ) gereğince size özel ve gizli tutulmaktadır.

Referanslar


Artifisyel Üriner Sfinkter İmplantasyonu Yazısı

(*)Artificial urinary sphincter: long-term results and patient satisfaction
DK Montague – Advances in urology, 2012 – hindawi.com

(**)Quality of life and patient satisfaction after artificial urinary sphincter

B Kahlon, RJ Baverstock, KV Carlson – Canadian Urological …, 2011 – ncbi.nlm.nih.gov

Artifisyel Üriner Sfinkter Tedavisinin Avantajları ve Dezavantajları Yazısı

(**)Quality of life and patient satisfaction after artificial urinary sphincter
B Kahlon, RJ Baverstock, KV Carlson – Canadian Urological …, 2011 – ncbi.nlm.nih.gov

(*)Artificial urinary sphincter: long-term results and patient satisfaction
DK Montague – Advances in urology, 2012 – hindawi.combr>
(***)Quality of life and continence assessment of the artificial urinary sphincter in men with minimum 3.5 years of followup
F Haab, BA Trockman, PE Zimmern… – The Journal of …, 1997 – auajournals.orgbr>
(****)Male stress urinary incontinence: a review of surgical treatment options and outcomes
L Trost, DS Elliott – Advances in urology, 2012 – hindawi.com

İdrar Kaçırma Nedir Yazısı

BJU Int. 2011 Oct;108(7):1132-8. doi: 10.1111/j.1464-410X.2010.09993.x. Epub 2011 Jan 13.
Worldwide prevalence estimates of lower urinary tract symptoms, overactive bladder, urinary incontinence and bladder outlet obstruction.

Irwin DE1, Kopp ZS, Agatep B, Milsom I, Abrams P.

Department of Epidemiology, University of North Carolina, Chapel Hill, NC 27599, USA.

İdrar Kaçırma Nedenleri Yazısı

(*)Urinary incontinence and its relationship to mental health and health-related quality of life in men and women in Sweden, the United Kingdom, and the United States M Kvasz, AM Ireland, I Milsom, ZS Kopp, CR Chapple – European urology, 2012 – Elsevier

(**)https://www.niddk.nih.gov/kidney.niddk.nih.gov/kudiseases/pubs/pdf/uimen.pdf

(***)Treatment options for male stress urinary incontinence JS Sandhu – Nature Reviews Urology, 2010 – nature.com

İdrar Kaçırmada Doktorunuzla Konuşma Yazısı

Quality of life and continence assessment of the artificial urinary sphincter in men with minimum 3.5 years of followup

F Haab, BA Trockman, PE Zimmern… – The Journal of …, 1997 – auajournals.org

Prostat Ameliyatı Sonrası İdrar Kaçırma Yazısı

Anatomic restoration technique of continence mechanism and preservation of puboprostatic collar: a novel modification to achieve early urinary continence in men …AK Tewari, K Bigelow, S Rao, A Takenaka, N El-Tabi… – Urology, 2007 – Elsevier

İdrar Kaçırma Nedir Videosu

BJU Int. 2011 Oct;108(7):1132-8. doi: 10.1111/j.1464-410X.2010.09993.x. Epub 2011 Jan 13.
Worldwide prevalence estimates of lower urinary tract symptoms, overactive bladder, urinary incontinence and bladder outlet obstruction.

Irwin DE1, Kopp ZS, Agatep B, Milsom I, Abrams P.

Department of Epidemiology, University of North Carolina, Chapel Hill, NC 27599, USA.

Artifisyel Üriner Sfinkter Başarı Oranları Nelerdir Videosu

(**)Quality of life and patient satisfaction after artificial urinary sphincter

B Kahlon, RJ Baverstock, KV Carlson – Canadian Urological …, 2011 – ncbi.nlm.nih.gov
(*)Artificial urinary sphincter: long-term results and patient satisfaction

DK Montague – Advances in urology, 2012 – hindawi.com
(***)Quality of life and continence assessment of the artificial urinary sphincter in men with minimum 3.5 years of followup
F Haab, BA Trockman, PE Zimmern… – The Journal of …, 1997 – auajournals.org

(****)Male stress urinary incontinence: a review of surgical treatment options and outcomes
L Trost, DS Elliott – Advances in urology, 2012 – hindawi.com