Skip to main content

Artifisyel Üriner Sfinkter Ameliyatı Nasıl Yapılır



Konuşmacı: Prof. Dr. Rahmi Onur

Videoda Konuşulanların Metini

Bu ameliyat nasıl yapılıyor aslında iki ayrı yöntemle veya bölgeden girerek yapabiliriz. En sık penoskrotal bölge dediğimiz peniste torbaların arasındaki bölgeden girerek öncelikle idrar yolu serbest hale getirilir. Bunun takılacak bölgenin seçimi önemlidir. İdrarı tutabilmeyi kolaylaştırmak adına idrar yolunun nispeten daha kalın olduğu spongüos adelenin çevrelediği idrar yolunun çevrelediği bölgeyi bulmak gerekir. İdrar yolu serbestleştirilip arkası çevresi dönüldükten sonra bir ölçüm yapılır. Hangi boy bir cuff ya da yastık konulacağı bu şekilde belirlenir. Yerleştirmede keza ameliyat sırasında bu cuff ın idrar yolunun çevresinden geçirilip kilitlenmesi yolundadır. Daha sonra rezarvuar dediğimiz depo kısmının inguinal kanal yani kasık kanalından girip medyan kısım orta içi kısmındaki duvarı delip bu rezarvuarı idrar kesesinin yanına iterek yerleştiriyoruz. Bunun içerisine 22 ml serum fizyolojik koyulur ve bağlantı işlemi daha sonra gerçekleştirilir.

Pompa sistemi ise torbaların orada cilt altında kişinin elinin sağ veya sol hangi tarafı kullanıyorsa ya sağ taraf cilt altına ya da sol taraf cilt altına bu kumanda sistemi yerleştirilir.

Başlangıçta yara iyileşmesi ve sistem adapte olabilmesi için inaktif yani çalışmaz hali bırakmak gerekir. Bunun içinde önce pompayı bir sıkıp idrar yolunun gevşemesi sağlanır. Cuff ın daha sonra üsteki düğmeye basıp inaktif dediğimiz sürekli açık halde bırakılır. Bu şekilde kilitlenir. Buradaki amaç yara iyileşmesi ve herhangi bir komplikasyon ortaya çıkmadan kullanılabilir hale gelmesi için bir zaman bırakmaktır. Bu sürede bir aydır.Bir ay sonra kişi tekrar müracaat ettiğinde nasıl kullanacağı öğretilir.

Dışarıda görünen hiçbir şey yok dimi hocam ?

*kesinlikle hayır parçaların hepsi vucut içerisinde yer almaktadır. Parçaların hepsi silikon özelliklidir. Silikon vücuda en iyi adapte olan alışan yapıdır.Reaksiyon ya da reddetmesi çok çok nadirdir.

Tabiyi ki ameliyat skrotumla penis arasından yapılabildiği gibi daha aşağıdan skrotumun altından perine bölgesinden girerekde yapılabilir (makat üstünden) bu hem idrar yolunun durumuna hem hastanın durumuna hemde hekimin seçimine göre bir durumdur.

Artifisyel Üriner Sfinkter Ameliyatı Nasıl Yapılır Hakkında Daha Fazla Bilgi
Artifisyel Üriner Sfinkter Ameliyatı Nasıl Yapılır

Bu operasyon genellikle genel anestezi şartları altında yapılır. Spinal anestezi de bazı durumlarda kullanılabilir.

Cerrahi Adımlar:

• Mesane boşaltılır: Cerrahınız ameliyat sırasında mesanenizin tamamen boş olduğundan emin olmak için bir üriner kateter vasıtasıyla mesaneyi boşaltacaktır.

• Kesi yapılır: Kafı üretranın etrafına yerleştirmek için skrotum ve anüs arasında bir kesi yapılır ve rezervuarı yerleştirmek için de karnın alt tarafında başka bir kesi yapılır.

• AUS : Cuff denilen üretraya uygun boyda bir tür silikon kelepçe üretranın etrafına yerleştirilir. Son olarak, pompa skrotum içine başka bir kesi olmadan yerleştirilir ve cihazın diğer iki bağlantı elemanına (Basınç balonu ve Pompa) bağlanır.

Takılan Cuff (Kelepçe) birkaç hafta sonra poliklinikte doktor veya ürün danışmanı protezi aktive edene kadar açık bırakılır.

Ayrıca başka bir yaklaşımda skrotumdan tek kesi ile balon, cuff ve kontrol pompası yerleştirilir.

Bu yazı/sayfa, Üroloji Uzmanı tarafından derlenmiş, incelenmiş ve onaylanmıştır. Bu yazı içeriğinin doğruluğunu ve güvenilirliğini garanti etmektedir. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.


Artifisyel Üriner Sfinkterlerin önemli bir kısmı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından kapsanmaktadır. SGK’ın ödeme şartları ve Artifisyel Üriner Sfinkter tedavisi hakkında daha detaylı bilgi almak için sitemiz üzerinden “Bilgi İsteme Formu” vasıtası ile bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Tüm görüşmeler GDPR ve HIPAA kanunları gereğince size özel ve gizli tutulmaktadır.