Skip to main content

Artifisyel Üriner Sfinkter Hangi Hastalar için Uygundur



Konuşmacı: Prof. Dr. Rahmi Onur

Videoda Konuşulanların Metini

Yapay Sfinkter veya yapay tutucu özellikle prostat kanseri için ameliyat olmuş, hastalarda ya da büyük prostat olup iyi huylu prostat büyümesinden dolayı ameliyat olmuş hastalarda eğer idrar kanallarındaki kasların zarar görmesi sonucu bir idrar tutamama durumu ortaya çıkmışsa bu hastalara uygulanabilen bir yöntemdir.

Artifisyel Üriner Sfinkter Hangi Hastalar için Uygundur Hakkında Daha Fazla Bilgi
Artifisyel Üriner Sfinkter Hangi Hastalar için Uygundur

Şiddetli idrar kaçırma durumunda veya askı implantasyonu tedavisinin durumunuzu tam iyileştiremediğinde genellikle AUS (Artifisyel Üriner Sfinkter) önerilir. AUS uzun süreli bir etkiye sahiptir ve yaşam kalitenizi normale yakın bir şekilde arttırır.
Ameliyatı planlanmadan önce, doktor veya ürün danışmanınız cihazın nasıl çalıştığını göstermek ve kullanırken kendinizi rahat hissetmeniz için sizinle birlikte ürün hakkında görüşecektir. Doktor, AUS tedavisi almanıza engel bir durum olmadığından emin olmak için bazı testler yapacak veya isteyecektir. Bu testler;

Hasta anketleri
Doktorunuz hastalık belirtilerini ve bu durumun günlük yaşamınızı nasıl etkilediğini daha iyi anlamak için bir anket doldurmanızı isteyebilir. Anketler ayrıca semptomlarınızın zaman içindeki gelişimini izlemek için de kullanılabilir. Bu nedenle bunları bir kereden fazla doldurmanız gerekebilir.
İdrar tahlili
Test için idrar testi vermeniz gerekebilir. Test, idrar yolu enfeksiyonunuz olup olmadığını da gösterecektir.
Mesane günlüğü
Doktorunuz sizden birkaç gün boyunca mesane günlüğü tutmanızı isteyebilir. Burada ne kadar sıvı gıda içtiğinizi ne sıklıkta idrar yaptığınızı ve ne kadar idrar ürettiğinizi not almanız gerekmektedir. Mesane günlüğü önemlidir, çünkü doktorunuzun şikayetlerinizi daha iyi anlamasına yardımcı olur.
Artık idrarın değerlendirilmesi
Artık idrar, idrar yaptıktan sonra mesanede kalan idrar miktarıdır. PVR olarak da bilinir. Genellikle bir ultrason yardımıyla ölçülür.
Ped testi
Doktorunuz sizden bir süre boyunca taktıktan sonra pedlerin idrar kaçışı sonrası ağırlığını ölçtüğü Ped Testi de isteyebilir. Doktorunuz testi nasıl yapacağınızı size ayrıntılı olarak açıklayacaktır. Ped testi yapmak kolay değildir. Bu test ile alakalı doktorunuzla tam iş birliğine ihtiyacınız olacaktır.
Ürodinamik değerlendirme
İdrara çıkma sıklığınız, miktarı ve mesane kaslarınızın ve idrar sfinkterinizin nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgi almak için ürodinamik test denilen bir değerlendirme gerekebilir. Ürodinamik değerlendirme üroflovmetri veya invaziv ürodinamik testlerden oluşur. Aşağıda detaylı olarak açıklanmıştır.
Üroflovmetri
Üroflovmetri, idrar akışınızın hızını elektronik olarak kaydeden bir cihazdır. Hastane veya klinikte özel kabinlerde gizlilik içinde kolayca yapılır. Siz Üroflovmetri adı verilen bir kaba idrar yaparken doktorunuz idrarın mesaneden akışında herhangi bir engel olup olmadığını ve akış hızını kontrol eder.
İnvaziv (girişimsel) ürodinamik testler
İnvaziv bir ürodinamik test sırasında, doktorunuz mesanenizdeki ve karnınızdaki basıncı ölçmek için üretra ve rektumunuza kateter yerleştirir. Mesane, kateter vasıtasıyla yavaşça steril su ile doldurulur. Bu mesanenin idrarla doldurulmasını taklit etmek için yapılır. Mesaneniz dolduğunda, yukarıda bahsedilen üroflovmetre cihazı ile test yapılır.
Test sonuçları kateterlere bağlı bir ekranda anlık olarak gösterilir.
Sistoskopi
Doktorunuz sistoskopi cihazındaki küçük bir kamera yardımıyla üretranın ve mesanenin içine bakabilir. Üretra darlığı gibi durumlarda bu tanı gereklidir. Ayrıca sistoskopi, idrar kaçırma için ilk değerlendirme sırasında idrarda kan gibi başka semptomlardan şikayetçiyseniz veya tanınız net değilse de gerekebilir

Görüntüleme
Doktor veya hemşire, idrar yolunuzu ultrasonografi veya manyetik rezonans görüntüleme ile tarayabilir. Aynı şekilde bu test de inkontinans için ilk değerlendirme için yaygın bir test değildir.

Bu yazı/sayfa, Üroloji Uzmanı tarafından derlenmiş, incelenmiş ve onaylanmıştır. Bu yazı içeriğinin doğruluğunu ve güvenilirliğini garanti etmektedir. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.


Artifisyel Üriner Sfinkterlerin önemli bir kısmı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından kapsanmaktadır. SGK’ın ödeme şartları ve Artifisyel Üriner Sfinkter tedavisi hakkında daha detaylı bilgi almak için sitemiz üzerinden “Bilgi İsteme Formu” vasıtası ile bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Tüm görüşmeler GDPR ve HIPAA kanunları gereğince size özel ve gizli tutulmaktadır.