Skip to main content

Artifisyel Üriner Sfinkter Nasıl Çalışılır ve Nasıl Kullanılır



Konuşmacı: Prof. Dr. Rahmi Onur

Videoda Konuşulanların Metini

Artifisyel Üriner Sfinkter aslında üç parçadan oluşan bir sistem idrar yolunun çevresinde onu sıkıştırmaya yarayan cuff dediğimiz bir yastık bölümü kontrolü sağlayan bir pompa sistemi ve içerideki sıvı basıncını ayarlayan rezarvuar dediğimiz bir deposu mevcuttur.

İdrar yolunun bu çevresini kaplayan yastık bölümünün kontrolü yumurtalıkların yanında yanı torbanın içerisinde yer alan kumanda kısmı ile devreden çıkarılır ya da devreye sokulur.

Kullanım şekli cerrahi uygulandıktan sonra çok basittir. Belli bir süre sonra sadece kişi idrarını hissettiği ve idrar yapmak istediğinde torbasında yumurtalığın yanında bulunan bu pompa sisteminin en alt ucundaki kısma tek bir sefer basması kafidir.

Buna bastığı zaman idrar yolunun çevresinde yer alan cuff dediğimiz yastıkçık içi boşalır idrar yolu serbest kalır üç dakika boyunca kişi idrarını rahatlıkla yapabilir ve sistem daha sonra kendi kendine karın içi basıncı ile depodaki sıvı tekrar idrar yolunun çevresindeki yastığa döner ve idrar yolunu kapatarak yine kapalı bir sistem haline döner.

Artifisyel Üriner Sfinkter Nasıl Çalışılır ve Nasıl Kullanılır Hakkında Daha Fazla Bilgi
Artifisyel Üriner Sfinkter Nasıl Çalışılır ve Nasıl Kullanılır

AUS, üretra çevresine takılan şişirilebilir kaf denilen silikon yumuşak bir kelepçeyi iki parmağınız ile kumanda edilen bir pompa yardımı ile sıkıştırıp gevşeterek mesanenizi kontrol etmenizi sağlar. İdrar mesaneden dışarı aktıktan sonra, şişirilebilir kaf bir kaç dakika içinde mesane kontrolünü sağlamak için yeniden kendiliğinden dolar ve üretrayı sıkıştırıp kapatır. Böylece istemsiz idrar çıkışını da önlemiş olur.

AUS sistemi şunlardan oluşur:

• Üretranın etrafına sarılan şişirilebilir “şişirilebilir kaf” denilen silikon yumuşak bir kelepçe
• Sıvı depolayan ve şişirilebilir kaf basıncını regüle eden bir balon (PRB-rezervuar)
• Şişirilebilir kaf ‘ı (kelepçe’yi ) elle kontrol etmek için skrotuma yerleştirilen bir pompa

AUS implantasyonunun amacı, hapşırma, öksürme, koşma veya ağırlık kaldırma gibi aktiviteler sırasında idrar sızıntısını azaltmaktır.

Bu yazı/sayfa, Üroloji Uzmanı tarafından derlenmiş, incelenmiş ve onaylanmıştır. Bu yazı içeriğinin doğruluğunu ve güvenilirliğini garanti etmektedir. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.


Artifisyel Üriner Sfinkterlerin önemli bir kısmı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından kapsanmaktadır. SGK’ın ödeme şartları ve Artifisyel Üriner Sfinkter tedavisi hakkında daha detaylı bilgi almak için sitemiz üzerinden “Bilgi İsteme Formu” vasıtası ile bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Tüm görüşmeler GDPR ve HIPAA kanunları gereğince size özel ve gizli tutulmaktadır.